Масниця, Масляна, Масляниця, Колодій — назв мільйон, суть одна. Впродовж усього тижня країна їстиме млинці. Тож розповідаємо вам рецепти солодких і солоних начинок для млинців, налисників, крепів і панкейків.

СОЛОНІ НАЧИНКИ

Млинці з куркою та грибами

  • куряче філе – 2 шт.
  • печериці – 200 г
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • жирні вершки – 100 мл
  • твердий сир – 150 г
  • сіль, перець – за смаком
  • олія – для смаження

Курку, гриби та цибулю миємо, дрібно ріжемо. Обсмажуємо все окремо: курку до золотавого кольору, гриби – до м’якості, цибулю – до прозорого стану. Складаємо все у каструлю, додаємо вершки і тертий сир. Все перемішуємо, додаємо сіль і перець за смаком. Накриваємо кришкою та залишаємо тушкуватися на кілька хвилин. 

Якщо ви не їсте м’яса, цю начинку можна приготувати без курки.

Млинці із соусом болоньєзе

  • яловичий фарш – 0,5 кг
  • копчена грудинка – 200 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • стебло селери – 1 шт.
  • морква – 2 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • томатний сік – 1 склянка
  • червоне сухе вино – 1 склянка
  • бульон (м’ясний або овочевий) – 0,5 л
  • олія – для смаження
  • сіль, перець – за смаком

Грудинку, цибулю, часник, селеру та моркву ріжемо дрібними кубиками. Викладаємо у глибоку пательню та смажимо на невеликому вогні, поки овочі не стануть м’якими. Додаємо фарш, змішуємо з овочами. Додаємо трохи солі та перцю та лишаємо тушкуватися, періодично помішуючи і розбиваючи грудочки фаршу.

Коли м’ясо вже не буде червоним, вливаємо бульйон і вино, добре перемішуємо. Додаємо томатний сік, сіль і перець. Знову мішаємо, після чого накриваємо пательню кришкою та лишаємо тушкуватися на повільному вогні. Тушкуємо годину-півтори, поки суміш не загусне.

Млинці з паштетом

  • куряча печінка – 0,5 кг 
  • морква – 2 шт. 
  • ріпчаста цибуля – 2 шт. 
  • часник – 2 зубчики 
  • сіль, перець – за смаком

Печінку добре промити, прибрати жилки та плівки. Овочі почистити, нарізати, скласти в глибоку пательню. Додати печінку, посолити, поперчити, почекати, поки печінка пустить сік. Накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати у власному соку хвилин 15-20 (поки печінка і морква не стануть м’якими). Потім перекласти все у блендер, влити сік, який залишиться на пательні після печінки, і збити до однорідної консистенції.

Млинці з лососем 

  • свіже філе лосося – шматок 500 г 
  • сіль – 2 ст. л.
  • цукор – 2 ст. л.
  • свіжомелений перець – 1 ч. л.
  • зерна гірчиці – 2 ст. л.
  • свіжий кріп – 1 пучок

Кріп помити та дрібно порубати. Філе миємо, витираємо з обох боків паперовими рушниками, аби позбутися вологи. Ріжемо на дві частини. Частину риби викладаємо на харчову плівку і засипаємо сіллю, цукром, перцем і зернами гірчиці. Посипаємо кропом і викладаємо другу частину риби: має вийти такий собі бутерброд, який ми знову засипаємо сіллю, цукром, гірчицею та перцем.

Загортаємо рибу в харчову плівку та кладемо в контейнер. Придавлюємо пресом – приміром, каструлею з водою або пляшкою з вином – та ставимо до холодильника. Залишаємо на 3-4 дні. Раз на день рибу перегортаємо – це треба для того, щоби прес рівномірно давав тиск.

За кілька днів дістаємо з холодильника, чистимо від спецій, ріжемо скибочками. 

Млинці із сиром і базиліком 

  • фета або кисломолочний сир – 250 г
  • базилік – 1 пучок

Базилік помити та дрібно порубати. Фету або сир збити блендером, додати базилік та добре перемішати.

СОЛОДКІ НАЧИНКИ 

Млинці з карамелізованими яблуками

  • яблука – 1 кг
  • вершкове масло – 3 ст. л.
  • цукор – 150 г
  • мелена кориця – 0,5 ч. л.

Яблука миємо, ріжемо на чотири частини та видаляємо серцевину. Ріжемо скибочками. На розпечену пательню викладаємо вершкове масло. Коли воно розтане, додаємо в нього цукор. Тримаємо на вогні кілька хвилин. Коли цукрова маса почне трохи жовтіти, додаємо на сковорідку яблука. Добре перемішуємо та залишаємо смажитися.

Коли яблука почнуть виділяти сік, перемішуємо суміш. Хвилин через 5-7 рідина випарується, а яблучна маса стане густою та в’язкою. Одразу знімаємо яблука з вогню та чекаємо, поки вони трохи вистигнуть.

Млинці із солоною карамеллю

  • цукор – 200 г
  • вершкове масло – 90 г
  • вершки 30% – 120 г
  • сіль – 1 ч. л.

У каструлю насипаємо цукор та ставимо на середній вогонь. Коли цукор почне танути, починаємо мішати його – мішаємо постійно, аби цукор не пригорів.

Коли цукор перетвориться на світло-коричневий сироп, додаємо нарізане шматочками масло кімнатної температури. Мішаємо до повного розчинення масла.

Коли суміш стане однорідною, вливаємо вершки (також кімнатної температури).

Варимо на мінімальному вогні, постійно помішуючи. Слідом додаємо сіль і мішаємо, поки вона не розчиниться. Знімаємо карамель з вогню, даємо трохи вистигнути та переливаємо в банку. 

Млинці з арахісовою пастою

  • сирий арахіс – 500 г 
  • мед – 2-3 ст. л.

Горіхи висипаємо рівним шаром на деко і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку. Смажимо хвилин 20-25, кожні п’ять хвилин перемішуючи арахіс ложкою. Дістаємо горіхи з духовки, даємо трохи вистигнути та знімаємо з них лушпиння (або ж можете купити одразу чищений арахіс). Складаємо горіхи у блендер невеликими порціями і починаємо молоти.

Важливий момент: блендер повинен бути дуже потужний (інакше згорить). Спочатку горіхи перетворяться на крихти, але продовжуємо збивати. Поступово арахіс почне виділяти олію, яка перетворить горіхову крихту на пасту. На це може піти 10-15 хвилин. Коли паста буде готова, додаємо мед та знову вмикаємо блендер на кілька секунд. Готову арахісову пасту переливаємо в банку. 

Млинці з конфітюром із ківі та банану

  • ківі – 6 шт.
  • великий банан – 1 шт.
  • цукор – 200 г 
  • желатин у порошку – 1 ч. л. 
  • лимон – половинка

Желатин заливаємо водою (приблизно третина склянки води на чайну ложку желатину), даємо постояти 5-7 хвилин. Ківі та банан чистимо, ріжемо маленькими кубиками та складаємо в каструлю. Додаємо цукор і ставимо на середній вогонь. Додаємо желатин і вичавлюємо сік із половинки лимону, все добре мішаємо. Доводимо до кипіння, після чого варимо хвилин п’ять. Знімаємо з вогню та чекаємо, поки вистигне. 

Млинці з гарячим шоколадом

  • чорний шоколад – 1 плитка

Шоколад ламаємо на шматочки. У велику каструлю наливаємо воду та доводимо до кипіння. Зверху ставимо меншу каструлю – так, аби її дно не торкалося великої каструлі. У маленьку каструлю кладемо шоколад, зменшуємо вогонь до мінімуму і плавимо шоколад, постійно помішуючи. Мішати треба обов’язково, інакше шоколад пригорить.

Плавимо шоколад доти, доки маса не стане однорідною і тягучою. Слідом знімаємо з вогню та подаємо до млинців разом із порізаними бананами.