Олів’є, мімоза, оселедець під шубою – це, звісно, добре. Але що робити, якщо ви абсолютно не хочете впасти в майонезну кому? Правильно – готувати альтернативні страви.
Розповідаємо, що можна приготувати до новорічного столу, якщо не хочеться банальних радянських салатів із майонезом.
ЗАКУСКИ
Почати новорічне застілля пропонуємо з легких закусок, наприклад, з антіпасті – так в Італії називають асорті закусок, які подають на великому блюді або дерев’яній дошці перед основними стравами.
Також до антіпасті пропонуємо подати закуски-намазки, хлібці, грінки та палички-гріссіні.
Антіпасті
- кілька видів сиру
- хамон або прошутто
- салямі
- оливки
- в’ялені томати
- горішки
- мед
- хлібці або солоне печиво
- виноград
- сухофрукти
Сир нарізати кубиками або трикутниками. Викласти на блюдо або дерев’яну дошку, поруч викласти інші інгредієнти.
Важливий момент: м’ясну нарізку краще брати вже готову, адже ви навряд чи зможете тонко нарізати ковбасу без спеціального слайсера.
Паштет із карамелізованою цибулею
Для паштету:
- куряча печінка – 0,5 кг
- морква – 2 шт.
- ріпчаста цибуля – 2 шт.
- часник – 2 зубчики
- сіль, перець за смаком
Для карамелізованої цибулі:
- синя цибуля – 0,5 кг
- цукор – 250 г
- олія – 2 ст. л.
- сушений чебрець – 2 ч. л.
- лавровий листочок – 1 шт.
- червоне сухе вино – 250 мл
- бальзамічний оцет – 2 ст. л.
- сіль, перець – за смаком
Печінку добре промити, прибрати жилки і плівки. Овочі почистити, нарізати, скласти в глибоку пательню. Додати печінку, посолити, поперчити, почекати, поки печінка пустить сік.
Накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати у власному соку хвилин 15-20 (поки печінка і морква не стануть м’якими). Потім перекласти все у блендер, влити сік, який залишиться на пательні після печінки, і збити до однорідної консистенції.
Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Пательню нагріти і змастити олією. Викласти цибулю, смажити, постійно помішуючи, поки цибуля не стане прозорою. Потім додати цукор і добре помішувати до повного його розчинення. Влити вино і бальзамічний оцет, додати чебрець і лавровий лист. Можна додати сіль та перець за смаком. Довести до кипіння, зменшити вогонь і тушкувати, помішуючи, 15 хвилин. Прибрати лавровий лист і перекласти в банку. Зберігати цибулевий конфітюр у холодильнику. Подавати до паштету або до сиру.
Гуакамоле
- стигле авокадо – 2 шт.
- невелика цибулина – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- помідор – 1 шт.
- перець чилі – за смаком
- сіль, перець – за смаком
- лимон – 1 шт.
М’якоть авокадо розім’яти із з сіллю та перцем. Розминати можна виделкою, віничком, товкачкою для пюре, в ступці або подрібнити блендером. Цибулю і часник почистити і дрібно-дрібно нарізати. Помідори нарізати дрібними кубиками. Додати все це до авокадового пюре, присипати перцем чилі, вичавити сік одного лимона і добре перемішати.
Хумус
- сухий нут – 200 г
- тхіна (кунжутна паста) – 2 ст. л.
- лимон – половинка
- оливкова олія – 2 ст. л.
- часник – 2 зубчики
- мелений тмин – 0,5 ч. л.
- сіль за смаком
- мелена паприка – для подачі
Нут залити холодною водою і залишити на ніч (води беріть у співвідношенні 1: 3, тобто утричі більше, ніж нуту).
Вранці злити воду, нут добре промити, перекласти в каструлю, залити чистою водою і варити близько години.
Коли нут стане м’яким, злити з нього рідину в чашку або якусь миску. Нут перекласти у блендер, додати сіль, часник, мелений тмин і кунжутну пасту. Вичавити сік з половинки лимона, влити трохи відвару з нуту. Збити блендером.
Якщо хумус вийшов загустим, додати ще трохи відвару і ще раз збити. Перед подачею полити оливковою олією і посипати меленою паприкою.
САЛАТИ
Салат із грейпфрутом і авокадо
- грейпфрут – 1 шт.
- авокадо – 1 шт.
- мікс салату – 2 жмені
- цибуля – за бажанням
- лимон – половинка
- сіль, перець – за смаком
- олія – 3 ст. л.
Грейпфрут почистити від шкірки та білих плівок (повинна залишитися тільки рожева м’якоть). Авокадо розрізати навпіл, дістати кісточку і м’якоть, нарізати шматочками. Скласти все в миску, додати мікс салатного листя, сіль і перець. Скропити лимонним соком, заправити олією і добре перемішати.
Салат із куркою каррі та йогуртом
- куряче філе – 2 шт.
- салат – 1 пучок
- томати черрі – 250 г
- синя цибуля – 1 шт.
- кріп – кілька гілочок
- натуральний нежирний йогурт – 0,5 чашки
- часник – 1 зубчик
- сіль за смаком
- приправа карі – за смаком
- олія – для смаження
Куряче філе вимити, натерти сіллю та каррі, викласти у нагріту і змащену олією пательню. Смажити до золотистої скоринки з обох боків.
Готову курку трохи охолодити, нарізати шматочками, викласти у глибоку миску. Додати листя салату, нарізану тонкими півкільцями цибулю і половинки чері.
У чашку з йогуртом вичавити часник і додати дрібно нарізаний кріп. Перемішати і полити отриманим соусом салат.
ОСНОВНІ СТРАВИ
Риба з лимоном
- філе білої риби – 2-3 шт.
- лимон – 1 шт.
- вершкове масло або олія – 1 ст. л.
- сіль, перець, прянощі – за смаком
Рибу помити, обсушити паперовими рушниками. Розрізати на кілька шматочків, викласти у форму для запікання, змащену вершковим маслом або олією. Посипати сіллю, перцем і прянощами. Викласти на рибу нарізаний шматочками лимон. Поставити в нагріту до 180 градусів духовку, запікати близько 25 хвилин.
Яловичина з часником і травами
- яловича вирізка – 1 кг
- часник – 2-3 зубчики
- розмарин – 3 ст.л.
- олія
- сіль, перець
Духовку нагріти до 180 градусів. Яловичину помити, висушити паперовими рушниками. У мисці змішати розмарин, сіль і перець. Вичавити туди часник і додати трохи олії. Отриманою сумішшю добре натерти м’ясо. Викласти м’ясо у змащену олією форму, поставити в духовку і запікати близько 50 хвилин.
Курка з апельсинами
- курка (гомілки або стегна) – 1 кг
- апельсини – 3 шт.
- гірчиця – 1 ст. л.
- цибуля – 2-3 шт.
- олія
- сіль, перець
Курку помити, натерти сіллю і перцем.
З одного апельсина вичавити сік, додати гірчицю і кілька ложок олії. Все добре перемішати. Отриманим маринадом залити курку і поставити її в холодильник маринуватися на годину.
Форму для запікання змастити олією, на дно викласти один апельсин, порізаний кружальцями.
На апельсини викласти курку і нарізану на четвертинки цибулю. Зверху викласти кружечки ще одного апельсина.
Залити все маринадом, який залишиться в мисці, і поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 30-40 хвилин. Раз на десять хвилин черпати ложкою з дна форми маринад і поливати ним м’ясо.
Печені овочі
- картопля
- болгарський перець
- синя цибуля
- сіль, перець
- трави і спеції
- олія
Картоплю, цибулю і перець помити і почистити, нарізати шматочками. Скласти всі овочі в миску, додати сіль, перець, трави та спеції. Полити олією і добре перемішати.
Викласти все у змащену олією форму і поставити в нагріту до 180 градусів духовку. Запікати 20-30 хвилин, поки картопля не стане м’якою. За бажанням так само можна запекти гриби.