Багато з тих, хто заразився коронавірусом 2019-nCoV, працювали або відвідували ринок в Ухані.
Китайські продуктові ринки, так звані wet markets (мокрі ринки) – це скупчення живих і вбитих тварин, птахів, продавців і туристів. За таких умов вірусу зручно поширюватися між тушами, тваринами й людьми.
22 січня влада в Ухані, Китай, де спалахнув вірус, заборонили торгівлю живими тваринами на “мокрих” ринках. 1 січня було закрито конкретний ринок, на якому міг початися спалах захворювання, – оптовий ринок морепродуктів Хуанань.
Як пов’язані торгівля дикими тваринами та новий коронавірус?
Поширення коронавірусу в Китаї та спалах атипової пневмонії в 2003 році мають дві спільні риси: обидва належать до сімейства коронавірусів і обидва, ймовірно, з’явилися на “мокрих” ринках.
Атипова пневмонія, Ебола, SARS, Mers і уханьський коронавірус. Всі ці віруси – зоотонічні. Вони передалися людині від тварин. Тобто їхнім природним резервуаром є тварини: пальмові цивети, кажани, навіть кобри.
Наразі відомо тільки про сім таких вірусів (включно із новим вірусом з Ухані).
Відомо, хто з тварин міг бути переносником вірусу?
З огляду на те, що частина інфікованих була на ринку морепродуктів в Ухані, вчені припускають, що збудник міг бути саме там. Але ось хто саме є переносником вірусу – змії, кажани або морські гади, – досі точно сказати не можна.
У випадку із атиповою пневмонією та, ймовірно, цим спалахом коронавірусу в Ухані, кажани були вихідними господарями. Потім кажани заразили інших тварин, які передали вірус людям. За попередньою інформацією, захворювання передалося людині від живої змії.
Як функціонують “мокрі” ринки в Китаї?
У Китаї wet markets, де продають свіже м’ясо, рибу і птицю, а також живих диких тварин для приготування, називають мокрими через велику кількість води, яку вихлюпують на підлогу, тому що продавці часто вбивають тварин перед покупцями.
У Китаї ринки м’яса та живих тварин дуже поширені, особливо у щільно заселених районах.
Wuhan market – the suspected place of origin of corona virus. pic.twitter.com/dOsATG0hZC
— Subhamay Roy (@SubhamayRoy16) January 30, 2020
Wuhan market – the suspected place of origin of corona virus. pic.twitter.com/dOsATG0hZC
— Subhamay Roy (@SubhamayRoy16) January 30, 2020
На таких ринках вуличні прилавки утворюють вузькі провулки, де місцеві жителі та відвідувачі купують шматки м’яса й стиглі продукти.
На типовому китайському ринку можна купити фрукти та овочі, яловичину, свинину та ягня, цілих щипаних курей – з прикріпленими головами та дзьобами – і живих крабів і рибу.
Деякі продають більш незвичайні страви, зокрема живих змій, черепах і цикад, морських свинок, бамбукових щурів, борсуків, їжаків, видр, пальмових цивет, навіть дитинчат вовків.
На Taobao, популярній китайській онлайн-платформі для шопінгу, можна побачити всі види живої дикої природи. Борсук коштує 1300 юанів (187 доларів). Фермер із провінції Хунань, розташованої безпосередньо на південь від Хубей, продає цивет, що є джерелом SARS, за еквівалент 215 доларів США кожен – зі знижкою до 200 доларів США, якщо купуєш на суму 500 і більше доларів.
На напівзакритому ринку в Ланфані, центрі виробництва електроніки на південь від Пекіна, один продавець рекламував живого крокодила (550 доларів) і дикобраза (115 доларів).
В Ухані влада не надала детальної інформації про всіх тварин, які продавалися на ринку і можуть бути пов’язані з новим коронавірусом.
Люди в соціальних мережах поширили фотографію цінника із зображенням тварин, яких нібито продає людина на ринку, але автентичність фото підтвердити не можна.
У Китаї вживання в їжу диких тварин вважається розкішшю. Деякі практики традиційної китайської медицини також вважають, що вживання в їжу екзотичних істот може вилікувати певні захворювання і підвищити чоловічу потенцію.
Продавці і навіть чиновники рекламували в державних засобах масової інформації дику природу як альтернативні джерело білка і джерело доходу в бідних регіонах.
This is the Live Animal adish market in Wuhan from where the Corona Virus started and first person who got infected here has also been identified from CCTV footage. pic.twitter.com/RJQ3kMsmBy
— Auditor Dinesh (@dkgdelhi) February 2, 2020
Seriously! This is so disgusting! How do you eat rats and live ones at that?! Is China that lacking in food that they resort to eating bats,rats,snakes and God knows what else? This is just a NO for me! Disgusting! #CoronaOutbreak #CoronavirusOutbreak #WHO#coronaviruswuhan pic.twitter.com/cNTQqzifpo
— Maureen Simba (@TheMaureenSimba) January 26, 2020
“Це всього лише частина китайської культури. Вони люблять їсти все живе”, – каже Янчжун Хуан, експерт із громадського здоров’я в Раді з міжнародних відносин.
За таких умов вірусу зручно поширюватися між тушами, тваринами й людьми. Суміш сечі, фекалій та інших біологічних рідин живих диких істот змішується із кров’ю убитих тварин, надаючи ідеальні можливості для процвітання вірусів і бактерій. Це, можливо, пояснює, чому дві останні епідемії прийшли саме звідти.
Уханьський вірус 2019-nCoV
Китайські вчені з’ясували генетичний код коронавірусу з міста Ухань. Коли дослідники порівняли його з іншими коронавірусами, вони виявили, що він найбільше схожий на два зразки коронавірусу кажана з Китаю.
Але подальший аналіз показав, що генетичні будівельні блоки уханьского коронавірусу ближчі до будови змій. За словами дослідників, єдиний спосіб переконатися в тому, звідки взявся вірус, – це взяти зразки ДНК у тварин, що продаються на ринку в Ухані, і у диких змій і кажанів у цьому районі.
За словами Барта Хаагманса, вірусолога з медичного центру Erasmus в Роттердамі, кажанів і птахів вважають резервуарними видами вірусів з пандемічним потенціалом.
Експерти вважають, що схильність Китаю до споживання диких тварин зіграла свою роль у спалаху нового смертельного коронавірусу.
Останній спалах призвів до закликів усередині та за межами Китаю заборонити продаж диких тварин. Хоча м’ясо китайських черепах не рідкість у китайських ресторанах, м’ясо дичини, наприклад, цивети, змії або ящери, як правило, вважаються фірмовими стравами тільки в деяких регіонах. Їх споживають не стільки для хизування багатством, скільки через переконання, що дика природа – корисна для здоров’я.
Щойно оптовий ринок морепродуктів Хуанань в Ухані було визнано як найбільш ймовірне джерело цього спалаху в грудні, влада негайно закрили його, хоча було неясно, що сталося з тваринами, які там продавалися. Чиновники тільки в середу оголосили, що заборонили продаж диких тварин по всій провінції.
Офіційні представники трьох національних агентств оголосили про більш жорсткий контроль, в тому числі про призупинення на національному рівні продажу й транспортування тварин, можливо, пов’язаних із новим коронавірусом.
На піку спалаху атипової пневмонії в 2003 році влада заборонила продаж цивет, але через кілька місяців заборону зняли, і торгівля відновилася, як і раніше.
«Це зумовлено інтересами. Багато людей отримують прибуток від торгівлі дикими тваринами сьогодні», – сказав Цинь Сяоне, президент Пекінської асоціації захисту тварин.
Товариство охорони дикої природи заявляє, що погано регульовані ринки живих тварин, змішані з нелегальною торгівлею дикими тваринами, надають унікальну можливість для поширення вірусів від господарів дикої природи до людської популяції.